top of page

Rudens pokyčiai. Patarimai, kaip palaikyti gerą fizinę ir psichinę sveikatą

Padvelkus pirmam rudens šaltukui visos pajutome pokytį: imamės dairytis ne tik šiltų megztinių, šildančio maisto, bet ir veiklos, kuri pripildytų daugiau vidinės šviesos ir malonių išgyvenimų..


Veiksniai, kurie lemia sezoninius pokyčius ir gali turėti įtakos mūsų fizinei ir psichinei sveikatai:

  • Dienos šviesos trukmė. Trumpėja dienos, galime jausti šviesos stoką ir net patirti sezoninio afektinio sutrikimo (SAD) simptomus, tokius kaip miego sutrikimai, sumažėjęs energijos lygis ar net depresija..

  • Temperatūros pokyčiai. Šaltas, drėgnas oras gali sukelti fizinį diskomfortą ir padidinti peršalimo ligų riziką (tad svarbu tinkamai apsirengti).

  • Maisto pasirinkimai. Žiemą dažnai keičiame mitybos įpročius. Mažiau pasiekiami švieži vaisiai ir daržovės. Jei imame vartoti labiau kaloringesnį, riebesnį maistą, dažniau užkandžiauti, galime įtakoti ir kūno svorio pokyčius.

  • Fizinis aktyvumas. Šaltuoju metų laiku esame linkųsios mažiau judėti ir mažiau laiko praleisti lauke. Tai gali turėti neigiamos įtakos fizinei sveikatai ir prisidėti prie svorio padidėjimo.


Norėdamos palaikyti gerą fizinę ir psichinę sveikatą šaltuoju metų laiku, galime vadovautis šiais patarimais:

  • Išlaikyti fizinį aktyvumą. Bandykime išlikti aktyvios, net jei orai ne tokie palankūs lauko veiklai. Vidutinis fizinis aktyvumas padeda pagerinti nuotaiką ir bendrą sveikatą.

  • Valgyti sveikai. Stenkimės išlaikyti sveiką mitybos planą ir vartoti vaisius, daržoves ir visavertį maistą. Atraskime naujų receptų, ieškokime spalvų ir įkvėpimo..

  • Vengti šviesos trūkumo. Jei galime, bandykime daugiau laiko leisti lauke, ypač per dienos šviesos valandas. Namuose dažniau įsijunkime jaukią šviesą skleidžiančias lemputes, šviestuvus, žvakes, garinti eterinius aliejus..

  • Atsipalaiduoti ir valdyti stresą. Stresą galima sumažinti įvairiais būdais, tokiu kaip dėmesinga mankšta (kalanetika, joga, pilates), meditacija, uoslės treniruotės, gera miego higiena ir bendravimas su draugais ir šeima.

  • Palaikyti sveiką miego režimą. Bandykime laikytis nuoseklaus miego režimo, nes tinkamas miegas yra labai svarbus tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai.

Svarbu palaikyti fizinės ir psichinės sveikatos pusiausvyra visais metų laikais. Džiaugiamės, kad jau 6-eri metai ADITI kartu su harmoningąja kalanetika moterims dovanojame atsipalaidavimo ir gerovės pojūtį. Lėti ir kontroliuojami judesiai, subtilus kūno jutimas, sąmoningas kvėpavimas ir subalansuotas tempas ne tik stiprina kūno raumenis, bet ir padeda sumažinti stresą, pagerinti nuotaiką ir puoselėti vidinę ramybę.


Laukiame jūsų užsiėmimuose! Žr. tvarkaraštį: www.aditistudija.as.me


bottom of page